image

Γιατί να ζωγραφίσουν τα παιδιά?

Πέρα από την ανάπτυξη λεπτής και αδρής κινητικότητας, πέρα απο τη διέγερση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, τον συντονισμό ματιού και χεριού, τα σχήματα/χρώματα και όλες τις αναπτυξιακές δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά μέσω της ζωγραφικής (για τα οποία θα μπορούσα να γράφω για ώρες και περιγράφει πολύ ωραία το άρθρο του Thisisusgr – Τα πάντα για τα παιδιά και τους γονείς), τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν τα συναισθήματα, τις προσδοκίες τους, τραυματικές εμπειρίες και ό,τι τα απασχολεί, χωρίς να χρησιμοποιούν λέξεις. Συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά αναδύονται στην επιφάνεια και αυτό λειτουργεί θεραπευτικά και λυτρωτικά.

Δεν είναι εύκολο, αλλα ένας ειδικός μπορεί να “διαβάσει¨ μια παιδική ζωγραφιά και να καταλάβει πολλά. Απο τα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί, το πόσο μεγάλες είναι οι φιγούρες στο σχέδιο, αν είναι κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη απο την άλλη, αν βρίσκεται πάνω δεξιά ή κάτω αριστερά στη σελίδα.

 Ο Lowenfeld (1947) παρατήρησε και διατύπωσε ότι ένα παιδί µέσα από τη ζωγραφιά ενώνει διαφορετικά στοιχεία του περιβάλλοντος, για να φτιάξει ένα σύνολο µε νόηµα. Η επιλογή που κάνει, ο τρόπος που τα συνενώνει, δείχνει ότι το παιδί δίνει µια εικόνα του εαυτού του, της προσωπικότητάς του αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς του. 

Η ζωγραφική αποτελεί πολύ σημαντική τεχνική και μορφή έκφρασης και για την Παιγνιοθεραπεία (Play therapy) αλλά και την Θεραπεία μέσω της τέχνης (Art therapy). 

Δώστε στα παιδιά όχι μόνο πινέλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο πολλά διαφορετικά αισθητηριακά μέσα. Οδοντόβουρτσες, βούρτσες, σφουγγαράκια κ.α. Μην στερείτε χρώματα που τα θεωρείτε σκούρα ή δε θα βγάλουν “ωραίο” αποτέλεσμα οπτικά. Γιατί αυτό που θα βγει θα είναι η δική τους αλήθεια. 

Δούρου Αγγελική / Χρυσή Σφαίρα 2020